Wat is Urban Interaction Design?

De beleving van de stad is niet langer alleen maar fysiek. Digitale media spelen een steeds belangrijkere rol. Niemand verlaat het huis nu zonder mobiele telefoon, met de online wereld binnen handbereik. Het leukste restaurant vind je door via je scherm de omgeving af te speuren, en wachtend op de bus post je nog even hoe leuk de avond was. Digitale ontwikkelingen hebben een steeds grotere invloed op hoe mensen zich door de stad bewegen en met elkaar omgaan in de publieke ruimte. 

Wil jij leren ontwerpen voorbij de grenzen van je eigen vakgebied? En heb je zin om te werken aan een project in de stad, voor een echte opdrachtgever? Doe dan mee aan de minor Urban Interaction Design. 

© AMS Institute ism UNSense.

Programma

In de minor Urban IxD ga je plekken in de stad ontwerpen waarin digitale en fysieke ervaringen met elkaar verweven zijn. Dit vraagt om een transdisciplinaire aanpak, een manier van werken waarbij een ontwerp vanuit meerdere perspectieven tot stand komt. Je werkt in een team met studenten vanuit verschillende opleidingen, neemt de kennis en aanpak van je medestudenten in je op, en samen creëer je nieuwe inzichten en concepten.

De minor start met een serie bootcamps. Hier doe je kennis op van psychologie, leer je methodes vanuit productontwerpen, stedenbouw en digitaal ontwerpen. Ook leer je ontwikkelingen kritisch te bevragen en te ontwerpen vanuit publieke waarden. Zo heb je een gezamenlijke basis om aan de slag te gaan. 

Daarna doen we veldonderzoek in Amsterdam én Berlijn om die twee plekken te vergelijken. Vervolgens werk je aan een ontwerpproject in (en voor) een Amsterdamse buurt, waarbij duurzaamheid, diversiteit en digitalisering belangrijke thema’s zijn. Je krijgt met je team intensieve begeleiding van verschillende coaches, en er zijn regelmatig inspiratiesessies met ontwerpers uit de beroepspraktijk. Je werkt toe naar een interactief prototype en een expositie in de buurt.

De studielast voor deze minor is 32 uur per week (12 contacturen en 20 uur zelfstandig werken of in teamverband), dat betekent dat je 4 dagen per week op school wordt verwacht.

Veldonderzoek in Berlijn

Meer info en aanmelden

Ben je benieuwd? Kom naar de minorenmarkt op dinsdag 12 september op de begane grond van het Kohnstammhuis (KSH) van 16:00-18:00 uur.

Je kunt je inschrijven voor deze minor vanaf maandag 18 september (vanaf 8 uur s’ochtends). Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met Marjolijn Ruyg, email: m.ruyg@hva.nl.

HVA-logo